top of page

Medier

Artikkel fra SMAKmagasinet

– Hold på rutinene

Fotograf_beate_willumsen_farger_web-3660

 

– Det å søke støtte, og hjelp til sortering og prioritering, er å ta vare på seg selv. Det er viktig i den tiden vi er inne i nå, sier

Jhoana Wage Selmer hos terapi- og coachingsenteret Mine Muligheter.

– Frykt for å miste inntektsgrunnlaget kan føre til stress, som gir både bekymringer og søvnvansker. Derfor er det viktig å fokusere på de riktige tingene.

Les mer av denne artikkelen her

Noen ord om det å være sliten

Det finnes mange former for sliten. Hva er egentlig betydningen av ordet å være sliten? Sliten kan også forklares som å være pumpa, tom, matt og lav på energi.

Noen ganger er det å være sliten en god ting. Vi er slitne etter en tung treningsøkt eller hektisk arbeidsdag. Andre ganger kan det å være sliten mer alvorlig og det bør settes inn tiltak.

 

Det å være sliten kan også være kroppens uttrykk for at den trenger hvile.

 

Det er lov å være sliten.

Jhoana  

Mine Muligheter

dreamstimelarge_36701676.jpg

Noen ord om det å være sint

Sint

Jeg har tatt for meg trøst, glede og lykke. Idag er det sinne.

Alle blir vi sinte. Noen er mer sinte en andre og noen er sinte lenger enn andre. Hvordan vi viser sinne kan variere.

Noen tror at det å bli sint ikke er greit. Særlig barn eg møter kan tro dette. Men sinnefølelsen i seg selv er jo noe alle har. Det er hva vi gjør når vi er sinte som er avgjørende for om det er greit eller ikke. Visste du at det er en positiv side ved det å kunne bli sint? Mange blir ekstra sterke, eller for en ekstra kraft eller et ekstra gir

Jesper Juul skriver:

"Fri tilgang til aggresjon, glede, sorg og seksualitet er forutsetningen for et godt liv både med oss selv, og sammen med de menneskene man er glad i, elsker og forelsker oss i – nære venner, barn, foreldre, kjærester og partnere. Alle disse følelsene tar det omtrent en barndom og en ungdom å integrere i vår eksistens på en sånn måte at det for det meste er vi som har følelsene, og ikke dem som har oss. Å "ha følelsene" er ikke det samme som å ha kontroll på dem, men å kunne ta ansvaret for dem i stedet for å gi andre skylden."

Mange av oss har ikke hatt mulighet til å utvikle denne livskompetansen i oppveksten, men så dukker de garantert opp når vi får barn. Barn utfordrer oss (til forskjell fra kjæledyr) daglig på et dypt og ofte fremdeles ubevisst eksistensielt nivå, og det medfører at vi av og til mister både overblikk og selvkontroll. Akkurat som barn gjør det, og derfor er ikke foreldrenes følelsesutbrudd noe problem for barn. Det gjør inntrykk på dem, og det er greit, men det skader dem ikke. Det skader bare deres utvikling hvis foreldrene ikke er "voksne nok" til å ta ansvar for sine egne følelser og gir barna skylden når vi lar aggresjonen utvikle seg destruktivt – til voldsanvendelse.

Jhoana

Mine Muligheter

dreamstimemaximum_32231529_edited.jpg

Noen ord om det å være tøff

Tøff! Jeg?

Jeg hører du sier det, jeg hører andre si det, men jeg kjenner meg ikke så tøff. Faktisk kjenner jeg meg ganske redd og en smule usikker.

Ja, jeg smiler når du forteller meg at jeg er tøff og jeg tenker projeksjon. Du har en erfaring med at det jeg gjør ville vært tøft for deg og sier at jeg er tøff. Kanskje er det du som er tøff og jeg som er redd.

Hva vil det si å være tøff? Definisjonen av tøff sier at jeg er modig, hard og barsk. Jeg føler meg ikke noen av delene. Jo, kanskje litt modig. Men er det noen nyanser her da spør jeg meg selv i skrivende stund. Er det å være sårbar å være tøff? Jeg vet at noen kanskje vil si nei, men jeg tenker at det å være sårbar, tørre å vise seg sårbar sammen med andre er noe av det tøffeste en person kan gjøre.

Så jeg velger å være litt sårbar nå og dele dette med dere. Jeg er ikke så tøff, jeg er egentlig ganske redd og innimellom kan jeg kjenne det som et sug i magen. Men jeg satser likevel, fordi jeg tror på dette, jeg vet at jeg kan dette, jeg vet at jeg er god på dette. Hva da kan du si? Jeg er god på å møte, se, knytte relasjon, lytte, komme med innspill å se ting på en litt annerledes måte. Jeg kan støtte, jeg våger å bli berørt som i dag. Jeg kan kjenne på et alvor når jeg skriver dette, for jeg vet at jeg enda har mye å lære, jeg vet at jeg kan gjør feil og jeg vet at det ikke er alle der ute jeg kan hjelpe. Men jeg har tro på det jeg driver med og konseptet mine muligheter. Jeg har tro på samarbeidspartnerne mine og det vi sammen står for. Jeg er stolt over hva vi har fått til så langt. Så om det suget er der… så kan jeg kjenne på det og si til meg selv, ja, det er skummelt å våge. Men jeg vil dette! Også håper jeg jo at det gir noe igjen til deg. Så er jeg kanskje litt tøff likevel, siden jeg deler dette med dere.

Jhoana 

Mine Muligheter

Fotograf_beate_willumsen_farger_web-3417

Litt om trøst

Trøst,

 

Trøst kan gis på forskjellige måter avhengig av kultur og hvordan person vi er. Igår trengte min datter trøst og hun fikk det.

Før kunne jeg fort avlede ved å si det går bra, eller finne på noe annet å snakke om i stedet for å trøste. Jeg hadde lært at det var sånn det skulle gjøres.

Som helsesøster lærte jeg at vi mennesker er klare til å gå inn i samspill og relasjoner helt fra fødselen av. Trine Klette skriver i boken " se meg" av Tove Skagstad at det er samspillet med de nærmeste og omgivelsene som er avgjørende for hvilken tilknytningsstrategi vi utvikler, og den strategien utvikles for å oppnå størst mulig trygghet innenfor de gitte rammene og de personlighetstrekkene vi er født med.

Bowlby hevdet at menneskers utvikling skjer langs en av mange mulige "stier". Jeg er av den erfaring at vi tilpasser oss ut ifra hva vi erfarer og at det er med på å forme strategi eller den kreative tilpasningen vi tenker er best for oss i den situasjonen vi er. Derfor var jeg så takknemlig og glad for å lære om de fem relasjonsområdene i gestaltterapi som bygger på D. Sterns modell. Som terapeut jobber jeg stadig med en eller flere av disse områdene da jeg er av den oppfatning at gjentatte erfaringer over tid kan bidra til at vi kan velge å fortsette med den strategien vi har lært oss hvis denne fortsatt er hensiktsmessig eller erfare også velge å gjøre noe annet.

Jhoana

Mine Muligheter

trost.jpg

Følg oss gjerne:

På Facebook: Mine Muligheter

På Instagram: @minemuligheter

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page